Met goede data bereik je betere resultaten

Voor fondsenwervers is de kwaliteit van data hartstikke belangrijk. Gegevens van donateurs bieden inzicht. Ze geven informatie die je nodig hebt om betere resultaten te boeken. Het is dus zaak om zorgvuldig met data om te gaan. Goed opslaan en regelmatig updaten zijn part of the deal.

Donateurs hebben verwachtingen. Maar weet je welke dat zijn? Situaties vragen om beslissingen. Maar heb je voldoende inzicht? Communicatie vereist kennis van de doelgroep. Maar weet je wat je weten moet?

Met de juiste data lopen alle processen beter. Maar hoe verbeter je de kwaliteit van jouw data?

5 tips om de kwaliteit van de data van jouw donateurs te verbeteren:

1. Onderzoek wat je nodig hebt

Welke gegevens heeft jouw organisatie nodig om het doel te bereiken? Dit kunnen complete adresgegevens zijn, inclusief telefoonnummer en e-mailadressen. Maar misschien wil je ook vastleggen op welke momenten en op welke manier donateurs zijn benaderd. En natuurlijk wil je weten op welke communicatie iemand heeft gereageerd en wat zijn reactie was. In welke thema’s zijn mensen geeïnteresseerd? Naar welke gegevens ben jij op zoek om nieuwe kansen te creëren?

2. Definieer richtlijnen hoe je data vastlegt

Als je weet welke data je nodig hebt, is het de kunst om ze zo te bewaren en toegankelijk te maken in jouw database dat de hele organisatie er profijt van heeft. Gegevens werken het best als ze door iedereen op dezelfde manier worden ingevoerd en vastgelegd. Zo kun je goede klantprofielen maken, waarmee jouw marketing- en communicatieactiviteiten aan kwaliteit winnen.

Wil je meer weten over onze fondsenwervingsdatabase? Download de brochure!

3. Bepaal het systeem

Als je weet welke gegevens jouw organisatie nodig heeft en hoe je deze wilt vastleggen, moet duidelijk worden of jouw huidige systemen de gegevens kunnen opslaan en verwerken. Soms volstaat een simpele crm-oplossing met een crm-systeem, soms is een andere oplossing noodzakelijk.

4. Verbeter je data

Hoe kun je nu de kwaliteit van jouw data daadwerkelijk verbeteren? Validatiesystemen verrijken je gegevens met behulp van diverse bronbestanden. Maar is dat voldoende? Of heb je ook de mogelijkheid om de interesses van jouw klanten via website-statistieken of rapportages uit e-mailmarketing te verrijken?

5. Beoordeel wie je kan helpen

Bepaal ten slotte welke partijen je eventueel wilt inschakelen om de datakwaliteit van jouw organisatie te verbeteren. Organisaties als Mindwize kunnen je helpen om donateursgegevens te verrijken, communicatiemomenten vast te leggen en selecties te maken voor een telemarketing-, direct mailing- of e-mailcampagne. Daarmee verhoog je de relevantie van jouw communicatie en het rendement op je inspanningen.

Met de juiste data lopen alle processen beter. Wil je meer weten over de kwaliteit van jouw data en de gegevens van jouw donateurs? Neem dan contact met ons op!

Tips voor meer donaties

We hebben voor alle fondsenwervers in Nederland het boek ’99 tips voor meer donaties’ gemaakt. Praktische tips die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

99 tip voor meer donaties

Download de 99 tips en lees meer over: 

  • Tips voor een succesvolle nieuwsbrief
  • Tips voor een goed verhaal
  • Tips voor het testen van je fondsenwervingsprogramma
  • Tips voor je envelop
  • En nog veel meer…

Het boek is een een praktische handleiding voor iedere fondsenwerver. Download het boek en pas de tips vandaag nog toe!

Download het boek 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij helpen non-profits aan meer en betere donateurs

Andere fondsenwervingstips