Certificaat CO2 compensatie

In 2019 hebben wij 34,49 ton CO2 gecompenseerd met schone energie in Oeganda. Via Climate Neutral Group investeren wij dit jaar in het klimaatproject: efficiënte cookstoves in Oeganda. Het project maakt slimme cookstoves, waarbij veel minder rook vrijkomt en tot wel 50 procent minder brandstof (hout of houtskool) nodig is bij het koken. Het project maakt deze cookstoves bereikbaar voor het armste deel van de Oegandese bevolking. En dat is hard nodig.

We hebben in 2019 34,49 ton CO2 equivalenten gecompenseerd!
Compensatie vindt plaats door de speciaal geselecteerde duurzame energieprojecten van Climate Neutral Group. Voor dit jaar is er weer gekozen voor efficiënte cookstoves in Afrika. Elk jaar zal er een ander project gekozen worden.

Met deze projecten wordt elders CO2-uitstoot teruggebracht. Wij selecteren onze projecten altijd op de bijdrage die zij leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking en regio. Ontwikkelingen zoals: werkgelegenheid, kennisoverdracht, gezondheidsverbetering, stimulering van de eigen economie en lokale milieuverbeteringen.

Efficiënte cookstoves in Oeganda

Het klimaatproject investeert in de lokale productie, distributie en verkoop van efficiënte cookstoves om deze breed toegankelijk te maken voor huishoudens in Oeganda.

Achtergrond

Ruim een derde van de wereldbevolking kookt nog dagelijks op een open vuur, meestal binnenshuis. De rook die daarbij vrijkomt is enorm slecht voor de gezondheid. Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan vier miljoen mensen aan longziektes veroorzaakt door koken op open vuur en houtskool; dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar. Daarnaast heeft deze manier van koken een enorme impact op het klimaat. Maar ook op de economische en sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen, die iedere dag uren bezig zijn met hout sprokkelen en koken.

 

Over het klimaatproject

In Oeganda kookt 90 procent van de huishoudens op open vuur of traditionele inefficiënte houtskool cookstoves. Dit zorgt voor ernstige ontbossing, waardoor de biodiversiteit enorm is bedreigd met de gevolgen van klimaatverandering. Gemiddeld 15 procent van het inkomen van arme families gaat naar hout of houtskool om op te koken. Wanneer zij zelf hout sprokkelen kost dit gemiddeld 7 uur per dag, die niet besteed kan worden aan betaalde arbeid, scholing of het huishouden.
Om de ernstige gevolgen voor het klimaat, de armoede en de gezondheid tegen te gaan, investeert het project in de lokale productie en verkoop van de efficiënte cookstoves. Door het slimme ontwerp van de cookstove is er tot wel 50 procent minder brandstof (hout of houtskool) nodig bij het koken en komt er veel minder rook vrij.

 

Samenwerkingsverband

Climate Neutral Group werkt samen met het klimaatproject om dit initiatief te ondersteunen, door vooraf te investeren in de productie, distributie en verkoop van cookstoves. Het project maakt efficiënte cookstoves bereikbaar voor het armste deel van de Oegandese bevolking. Het project is Gold Standard gecertificeerd.

 

Certificaat CO2 compensatie

In 2019 hebben wij 34,49 ton CO2 equivalenten gecompenseerd!

Wil je meer weten over onze CO2 compensatie?

Neem dan contact op met Stefanie Verhoeven via stefanie.verhoeven@mindwize.nl of bel 023-5656625.

Neem contact op

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke maand fondsenwerving nieuws in je inbox.

Meer nieuws