Wereld Kinderkankerdag:
Campagne met bewogen verhalen van survivors

Inhaken op een speciale dag is een slimme manier om je goede doel onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. KiKa besteedde dit jaar op 15 februari, Wereld Kinderkankerdag, aandacht aan de late gevolgen van kanker waar survivors mee te maken hebben. Met deze campagne wil KiKa bewustwording creëren. Ook wil KiKa donaties ophalen voor meer onderzoek naar late gevolgen.

In de campagne vertellen 3 survivors, Dewi-Jill (26), Bo-elle (18) en Monique (55), hun persoonlijke verhaal over de late gevolgen van kinderkanker en hoe dit hun leven beïnvloedt. Prof. dr. Marry van den Heuvel – Eibrink vertelt over haar onderzoek naar het verbeteren van behandelingen, om de late gevolgen van kinderkanker te verminderen en hoe dat tot een doorbraak kan leiden. Zij vraagt om steun voor vervolgonderzoek.

Mindwize verzorgde strategie, concept & creatie (in samenwerking met KiKa), technische productie en campagnemanagement van de Wereld Kinderkankerdag-campagne 2024.

Campagneboodschap: 3 op 4 survivors krijgen te maken met late gevolgen van kanker

Hoewel de genezingskans in de afgelopen jaren is gestegen, is er nog een lange weg te gaan totdat ieder kind kankervrij is. Daarnaast betekent kankervrij helaas niet altijd klachtenvrij. 3 op de 4 survivors krijgen te maken met de gevolgen van kanker. Iets waar de omgeving vaak helemaal geen weet van heeft. In de campagne rond Wereld Kinderkankerdag vraagt KiKa hier aandacht voor.

Campagnestrategie: gefaseerde aanpak van bewustwording en betrokkenheid naar doneren

De campagne is opgebouwd uit 3 fases. Een awareness fase, een engagement fase en een conversiefase.  Voor deze campagne werd Facebook/Instagram en e-mail ingezet.

  • In fase 1 (Bewustwording creëren) deelden we de 3 persoonlijke video’s.
  • In fase 2 (betrokkenheid vergroten) creëerden we meer betrokkenheid met posts, advertenties en e-mail naar de verhalen van de 3 survivors op de website.
  • In fase 3 (donatieverzoek) vroegen we om een donatie. In de campagne komt ook een onderzoeker aan het woord. Zij vertelt in een video en op de website over het belang van onderzoek naar late gevolgen van kanker. Kankervrij is niet klachtenvrij, daarom vraagt zij mensen om te doneren voor meer onderzoek.

Klik op onderstaande afbeelding om de Kika campagnepagina (met links naar alle verhalen) te bekijken:

Resultaten
De persoonlijke, authentieke verhalen van de survivors werkten heel krachtig. Ook de persoonlijke oproep van de onderzoeker om financieel bij te dragen aan meer onderzoek was effectief. We zagen grote betrokkenheid bij de post en advertenties.  De video’s zijn meer dan 150.000 keer bekeken, meer dan 185.000 mensen werden bereikt en de website werd meer dan 25.000 keer bezocht. In totaal werden er 870 donaties gedaan en haalde KiKa met deze campagne 20.000 euro op.

“De samenwerking met Mindwize startte in 2019. Sindsdien maken we online steeds meer mooie stappen om heel Nederland aan KiKa te binden. Voor KiKa was de campagne rondom Wereld Kinderkankerdag onze eerste uitgebreide online campagne en de expertise van Mindwize was hierin van onschatbare waarde. Dankzij hun kennis en ervaring in campagnevoering konden we een sterke online strategie neerzetten en de persoonlijke verhalen van survivors onder de aandacht brengen, wat leidde tot grote betrokkenheid en stijging in donaties. We zijn bijzonder blij met de resultaten en kijken ernaar uit om opnieuw samen te werken om nog meer impact te maken in de strijd tegen kinderkanker.”

Dewi Blaaupot | Coördinator communicatie

Over KiKa en Mindwize
Sinds 2019 werkt Mindwize samen met KiKa aan het stap voor stap verbeteren van de online strategie, het e-mailprogramma, de online journeys en online campagnes. Met als doel: het verhogen van KiKa’s fondsenwervingsresultaten. Zo werkten we onder andere aan e-mailcontent-optimalisatie, een nieuwe e-mailtemplate met meer personalisatie- en segmentatiemogelijkheden, data-integratie en database-optimalisatie. Door het koppelen van e-mail, website, formulieren, database en social media kunnen we voor KiKa 360/multichannelcampagnes uitvoeren en (geautomatiseerde) journeys bouwen. Dit alles om donateurs zo persoonlijk mogelijk te kunnen benaderen, met de juiste boodschap, en meer donaties op te halen voor onderzoek naar kinderkanker.

Over Kika

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 81% van hen. Dat moet en dat kán beter. Het doel van KiKa is om dat percentage te verhogen naar 100%. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. KiKa is het enige goede doel in Nederland dat onderzoek financiert naar álle vormen van kinderkanker.

Zo zet jij leadgeneratie effectief in

Whitepaper online leadgeneratie

Leer van drie succesvolle praktijkvoorbeelden!

Vandaag bekijk je een video op Facebook over dierenleed. Morgen zie je een advertentie van een goed doel voor dierenrechten om een petitie te tekenen, brochure te downloaden of een quiz te doen – iets waarmee de organisatie aan jouw contactgegevens kan komen. Hiermee ben jij een lead geworden. Het goede doel kan jou bereiken. Met een vraag, een aanbod of een dienst.

In deze whitepaper lichten wij wat praktijkvoorbeelden van online leadgeneratie voor je uit.

Download whitepaper

Vragen over deze campagne?

Neem dan contact op via info@mindwize.nl of bel 023-5677000.

Andere campagnes

Waar we ook trots op zijn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over fondsenwerving campagnes in je inbox.