Kunst en fondsenwerving

In het pand van Mindwize is sinds maart een bijzondere expositie te zien. Het zijn portretten in pastelkrijt en houtskool van moeders en vaders uit Kenia en Tanzania met hun bijzondere kinderen. Al de kinderen hebben een handicap als hydrocefalie of spina bifida.

Mindwize-collega, conceptontwikkelaar en vormgever Liselotte van der Zwet is vorig jaar meegegaan op een fondsenwervingsreis met stichting Child-Help. De stichting zet zich in voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden. Tijdens de reis van 10 dagen heeft Liselotte projecten bezocht, en mensen thuis en in het ziekenhuis geïnterviewd en gefotografeerd.

Liselotte: “De reis heeft veel indringende verhalen opgeleverd, die we al dit gehele jaar inzetten in de fondsenwerving. De persoonlijke gesprekken met jonge moeders en vaders die als leeuwen voor hun kind moeten vechten en soms vreselijk leed te verwerken krijgen hebben diepe indruk gemaakt op mij. Armoede en onwetendheid maken veel te veel onnodige slachtoffers.”

Maar er was ook veel moois: “Ik weet nu veel beter hoe de organisatie van Child-Help in elkaar zit en op welke manier ze de problemen aanpakken. De mensen in het veld, veelal ervaringsdeskundigen, doen fantastisch werk! De ouders en kinderen zijn zo moedig en sterk, ik voel me bevoorrecht dat ik die heb mogen spreken.”

Weer thuis in Nederland heeft Liselotte – een enthousiast schilder – in haar vrije tijd een serie tekeningen met pastelkrijt en houtskool, en enkele schilderijen met acryl- en olieverf gemaakt van de mensen die ze heeft geïnterviewd.

Dit resulteerde in een reeks kleurrijke werken waarin de problemen nergens verhuld worden, maar waar toch veel positieve energie uit spreekt. “Pierre Mertens, oprichter van Child-Help en zelf kunstenaar, moedigde me aan om mijn tijdens de reis gemaakte schetsen thuis uit te werken. Het tekenen heeft mij geholpen alle indrukken te verwerken.”

Het eerste portret van de serie was van het twee jaar oude jongetje Masunga en zijn moeder. “Ik maakte het na mijn bezoek aan hun piepkleine huisje boven op een berg. Hun schrijnende verhaal stond in schril contrast met de schoonheid en vrolijkheid van de jonge moeder en haar zoon. Dit portret heb ik aan de moeder gegeven, in Nederland heb ik eenzelfde tekening gemaakt, zodat die ook hier te zien is.”

Nieuwsgierig geworden? Alle portretten zijn te vinden op Liselottes website: www.liselottevanderzwet.com

Vanaf 25 oktober begint op NPO1 het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’, waarin Liselotte te zien is als deelneemster van de zoektocht naar de beste amateurschilder van Nederland.

Meer fondsenwervings-blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke maand fondsenwerving nieuws in je inbox.